Overleden Derk Wessels (51) liet zich niet tegenhouden door Down: ’Hij was een groot kunstenaar’
De Utrechtse kunstenaar met het syndroom van Down overleed begin deze maand op 51-jarige leeftijd. Hij haalde zijn inspiratie graag uit de folders van de Jumbo, en werd tot zijn grote trots zelfs geridderd.
Henk Westbroek heeft een werk van Wessels op zijn werkkamer hangen en kijkt er elke dag naar. „Ik werd ooit gevraagd een tentoonstelling van Derk te openen en toen heeft hij een portret van me gemaakt. Prachtig, met heel grote, stevig aangezette ogen.”
„Het rare vind ik dat werk van Derk Wessels wordt betiteld als Outsider Art. Een bijzonder vreemde term, want als je die denkrichting doortrekt, maakte Vincent van Gogh ook Outsider Art. Hij sneed zijn eigen oor af, dan ben je immers ook geen doorsnee mens. Voor mij was Derk gewoon een groot kunstenaar, punt.”
De ouders van Derk besloten hem precies hetzelfde op te voeden als zijn oudere broer Maarten en zijn jongere zus Marieke. Hij ging dan ook naar een reguliere basisschool, de Dr. Bosschool in Utrecht. Broer Maarten Wessels: „Onze ouders zeiden altijd: we halen eruit wat erin zit. Dat gold voor ons én voor Derk.”
Berghut
„Dat hield ook in dat als wij tijdens vakanties vierenhalf uur gingen lopen in de Dolomieten, Derk gewoon meeging. Toen we eens bij een berghut aankwamen vroeg een wandelaarster zich verbaasd af hoe we daar waren gekomen. Te voet natuurlijk, zei mijn vader. Ze wees op Derk en riep: ’Toch niet met hém?’ Waarna Derk niet alleen zijn tong uitstak maar haar ook de middelvinger gaf. Mijn ouders waren licht ontsteld en vroegen van wie hij dat had geleerd. Derk glimlachte breed en zei: ’Broertje broer!’ Dat was ik dus… Wij noemde elkaar broertje broer. Enfin, Derk kreeg een grote ijsco met vier bollen en ik voor straf niets.”
Maarten betitelt zijn broertje broer als een verbinder. „Hij maakte met iedereen gemakkelijk contact en wilde elk jaar zijn verjaardag groots vieren met heel veel bezoek. Humor, altijd vrolijk en positief, en natuurlijk een creatief brein. Zijn uitvaart werd bezocht door 240 mensen.”
Bekend werd Derk Wessels door zijn kunst. Hij kwam er in 1993 mee in aanraking via de dagbesteding van instelling Reinaerde, inmiddels bekend als Ateliers De Wijde Doelen. Daar bleek meteen dat hij een groot talent had voor tekenen en schilderen. Hij leerde met verschillende druktechnieken te werken.
Ridder
In 2005 kreeg hij tot zijn grote trots een solotentoonstelling in het Centraal Museum (Utrecht) en toen hij in 2018 25 jaar kunstenaar was, benoemde burgemeester Jan van Zanen hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook beeldde graffitikunstenaar JanisDeMan een werk van Derk af op een muur in de Utrechtse wijk Lauwerecht.
Marco Grünbauer is artistiek leider van Ateliers De Wijde Doelen en zag hoe Derk zonder enige belemmeringen kon werken. „Hij droeg geen ballast met zich mee. Hij twijfelde nooit en elke lijn die hij zette, was meteen raak en krachtig. Boem, erop. Hij werkte intuïtief.”
Zijn inspiratie haalde Derk uit het leven van alledag maar bij voorkeur uit reclamefolders van de Jumbo. Waren de eieren in de aanbieding, dan ging hij aan de slag met kippen en hanen. „Of hij zag Victoria Koblenko op televisie en was van haar onder de indruk. Dan was zij opeens het thema van zijn werk.”
Derk was ook praktisch. Tekende hij een vogel te veel tegen de rand aan en paste de snavel er niet meer op? Dan klapte hij die gewoon naar beneden. Toch klopte het plaatje altijd, zegt Grünbauer, die overigens liever spreekt van Art Brut dan van Outsider Art.
Energiek
Door de Echte Kunstwereld werd Derk niet serieus genomen. Geen academische achtergrond, dus amateurkunst. Hij zat daar zelf geen moment mee, maakte op energieke wijze aan de lopende band kleurrijke werken en genoot daar volop van. Zijn kunst raakte mensen evenzeer recht in het hart als Derk dat zelf deed.
Bron: De Telegraaf. Geplaatst 16-9-2024. Foto: Eigen foto